de RESSÉGUIER Laure

de RESSÉGUIER Laure

Ingénieur d'Etudes - Bordeaux Sciences Agro

DE-RESSEGUIER-Laure.jpg

UMR EGFV
ISVV, 210 Chemin de Leysotte - CS 50008
33882 Villenave d'Ornon Cedex, France
Tél. : +33 (0)5 57 57 59 04 / +33 (0)5 57 35 38 71
Fax : +33 (0)5 57 57 59 03
Courriel : laure.deresseguier@agro-bordeaux.fr

Domaine de recherche

Ecophysiologie de la vigne. Intéractions climat-phénologie-maturation du raisin

Etude de la variabilité climatique à différentes échelles spatiales et temporelles

6 publications récentes
  • de RESSÉGUIER L., PIERI, P., MARY, S., PONS, R., PETITJEAN, T. and VAN LEEUWEN C.,2023. Characterisation of the vertical temperature gradient in the canopy reveals increased trunk height to be a potential adaptation to climate change. OENO One, 57(1), Art. 1. https://doi.org/10.20870/oeno-one.2023.57.1.5365
  • de RESSÉGUIER L., MARY S., LE ROUX R., PETITJEAN T., QUÉNOL H. and VAN LEEUWEN C., 2020. Temperature variability at local scale in the Bordeaux area. Relations with environmental factors and impact on vine phenology. Frontiers in Plant Science, 11, 515, doi: 10.3389/fpls.2020.00515.
  • VAN LEEUWEN C., DESTRAC A., DUBERNET M., DUCHENE E., GOWDY M., MARGUERIT E., PIERI P., PARKER A., de RESSÉGUIER L. and OLLAT N., 2019. An update on the impact on climate change in viticulture and potential adaptations. Agronomy, 9, 514 https://doi.org/10.3390/agronomy9090514.
  • VAN LEEUWEN C., ROBY J.-P. and de RESSÉGUIER L., 2018. Soil related terroir factors, a review. OENO One, 52, 173-188. IF 1.479.
  • LE ROUX R., de RESSÉGUIER L., CORPETTI T., JÉGOU N., VAN LEEUWEN C., MADELIN M. and QUÉNOL H., 2017. Comparison of two fine-scale spatial models for mapping temperatures inside winegrowing areas. Agr. Forest Meteorol., 247, 159-169.
  • GARCIA de CORTAZAR I., DUCHÊNE E., DESTRAC-IRVINE A., BARBEAU G., de RESSÉGUIER L., LACOMBE T., PARKER A., SAURIN N. and VAN LEEUWEN C., 2017. Grapevine phenology in France: from past observations to future evolutions in the context of climate change. OENO One 51, n°2, 115-126